Ajatushautomo Päihdepolitiikka Nyt yksivuotiskatsaus

Julkaistu 29.11.2021

Ajatushautomon toiminnan käynnistymisestä on kulunut vuosi, minkä juhlistamiseksi tässä pieni katsaus kuluneen 12 kuukauden tapahtumiin ja tilastoihin.

Ajatushautomo Päihdepolitiikka Nyt sai päivänvalonsa 25.11.2020 samalla, kun julkaistiin Käyttäjän opas kieltolakiin ensimmäinen versio. Ajatushautomon linja alusta alkaen oli, että tässä vaiheessa ei luoda merkittävää somepresenssiä tai rakenneta muuta näkyvyyttä, vaan fokus on sisällöntuotannossa. Sisällöntuotannon prioriteettina on ollut saada lisättyä kieltolakioppaaseen kaikki sieltä vielä puuttuva sisältö. Lisättävien asioiden luettelossa on vielä noin parikymmentä kohtaa, joten tässä työssä menee helposti vielä seuraavakin vuosi.

Pian kieltolakioppaan julkaisemisen jälkeen sivustolle alettiin luomaan toista hakuteosta, josta saisi helposti ja nopeasti keskeisiä huumetilannetta koskevia tilasto- ja muita sellaisia tietoja. Kyseinen hakuteos on vielä hyvin kokeilullisessa vaiheessa ja konsepti on mahdollisesti jopa otsikkoa myöten suunnittelupöydällä. Tarve olisi yleisemmällekin keskeisten lähteiden hakemistolle, joten rajaus pelkkään huumetilanteeseen ei välttämättä ole lopullinen ratkaisu.

Sisällöntuotanto on vaatinut myös tietopyyntöjen tekemistä. Kaikki tietopyynnöt, joihin on saatu mielekäs vastaus, on julkaistu omassa luettelossaan. Tietopyynnöillä hankittavaa tarpeellista tietoa olisi myös monikohtainen lista. Tiedonhankintaa on kuitenkin hidastanut toisaalta se, että viranomaiset vastailevat tietopyyntöihin monesti hyvin heikosti ja toisaalta se, ettei tarkoitus ole kuormittaa samaa viranomaista monella yhtäaikaisella tietopyynnöllä.

Työn alla on myös ensimmäinen, selvästi poliittisesti kantaaottavampi katsaus, jonka valmistumisen jälkeen olisi tarkoitus tuottaa enemmänkin tähänastista poliittisempaa sisältöä.

Sivusto on tehty Squarespace-palvelulla, johon liittyy sivuston ainoa tähän astinen tekninen ongelma eli se, että sivustolle ei ole saatu toimivaa hakuominaisuutta. Squarespacessa on hakuominaisuus sisäänrakennettuna, mutta tällä sivustolla se ei jostain syystä tuota osumia. Squarespacen teknisestä tuesta ei ole ollut apua.

Sivuston ylläpitäminen maksaa tällä hetkellä noin 200 euroa vuodessa. Alla olevien vierailutilastojen perusteella voidaan arvioida tämän olleen ajatushautomolle onnistunutta varojen käyttöä.

Sivuston vierailumäärät ovat kasvaneet mukavasti nykyiselle tasolle siihen nähden, että on aloitettu nollapisteestä. Tähän asti viime lokakuu on ollut huippukuukausi vierailukertojen määrässä.

Vaikuttaa siltä, että ensimmäisen puolen vuoden ajan liikennettä tuli sivustolle pääsääntöisesti suoraan url-osoitteen kautta, mutta sen jälkeen sisältö on ilmeisesti löytänyt tiensä Googlen hakukoneeseen, mikä on moninkertaistanut liikenteen määrän.

Viikkotasolla tarkasteltuna huomataan, että liikenne sivustolle ei ole ollut kovin tasaista, vaan siinä on ollut merkittäviä piikkejä.

Uniikkien vierailujen huippukuukausi oli syyskuu.

Lokakuu oli sivulatausten huippukuukausi, samoin kuin vierailukertojen määrässä.

Koko vuoden bounce raten keskiarvo on hieman armollisempi kuin nykytilanne. Tosin joku osaavampi voisi tehdä parempaa tulkintaa siitä, mikä on sivuston nykyisenkaltaiselle sisällölle hyvä bounce rate. Jos sivustolle tullaan ensisijaisimmin hakukoneen kautta ja on tehokkaasti saatu vastaus kysymykseen, niin pidemmälle vierailulle ei välttämättä juuri sillä hetkellä ole aihetta. Kaikessa sisällössä pyritään myös ohjaamaan helposti tiedon alkuperäiselle lähteelle, joten toivottavasti sivustolta poispäin suuntautuva liikenne kohdistuu myös lähdeteoksien pariin.

Saa nähdä onko sivuston liikenteessä jo saavutettu sivustolle jatkossakin tavanomainen taso vai onko tästä vielä suunta ylöspäin. Joka tapauksessa menneen vuoden vierailutilastojen kehitys kannustaa seuraavanakin vuonna keskittymään sisällöntuotantoon.